Nu får du valinformation i Kivra

Att rösta ska vara enkelt. Därför kommer du som har digital brevlåda få info om hur du förtidsröstar och hur du gör på valdagen. Valmyndigheten planerar att göra utskicket mellan 17-22 augusti.

Kvinnor skrattar, fotograf Priscilla Du Preez unsplash. Tillhör privatdelen
Valet 2022 röstkortet Kivra. Två vänner på en bänk.

Så funkar röstkortet

Alla röstberättigade får fortfarande ett fysiskt röstkort hemskickat på posten. Du behöver bara använda det om du ska förtidsrösta. Röstar du på själva valdagen räcker det att ta med din legitimation. Förenklat beror det på att det inte finns någon röstlängd på plats vid förtidsröstningen. Valkuvertet behöver alltså skickas tillsammans med röstkortet till din vallokal på valdagen.

Fotograf: derick-anies-hDJT ERrB-w-unsplash: Man tittar i mobil

Röstkort i Kivra? 2024 blir det verklighet

Den goda nyheten är att allt det här röstkortskrånglet snart är över. Från och med EU-valet 2024 får du som har Kivra ditt röstkort digitalt istället. Då behöver du alltså bara ha med mobilen när du röstar, även om du röstar i förtid. En till viktighet samlad hos oss!

Viktiga datum för årets val

Slipp leta – vi har samlat det du behöver veta.

För dig som vill rösta i förtid

Vill du slippa vänta? Du som är röstberättigad kommer få ditt röstkort senast 24 augusti. Redan samma dag öppnar förtidsröstningen i Sverige. Förtidsrösta när som helst mellan 24 augusti och 11 september.

För dig som röstar i vallokal

Du som vill rösta på valdagen får vänta till 11 september. Vallokalerna öppnar klockan 8 och stänger vid 20.

För dig som röstar utomlands

Bor du utomlands? Dags att brevrösta! Det första du kan behöva kolla är om du är med i röstlängden och alltså får rösta utomlands. Är du inte det behöver du anmäla dig till röstlängden hos Skatteverket. Senast den 12 augusti behöver de ha fått in din anmälan. Kom ihåg att du behöver anmäla dig till röstlängden vart tionde år så länge du bor utomlands.

Senast 23 juli skickas utlandsröstkortet med brevröstningsmaterial till dig som utlandssvensk. Den 28 juli kan du skicka din röst.

Vill du hellre rösta på lokal? Från den 18 augusti kan du förtidsrösta på svenska konsulat och ambassader i utlandet.

För dig som röstar med bud

Får du hjälp av någon annan med din röst? Den 18 augusti kan du börja göra i ordning din budröst i Sverige. Rösten kan sen lämnas in i en förtidsröstlokal från och med den 24 augusti.

Hur funkar rösträkningen?

Nu börjar räknandet. Redan när vallokalerna stängt på röstdagen 11 september är man igång. Dagen efter påbörjar Länsstyrelsen slutgiltiga rösträkningen. Man räknar rösterna för riksdagen först, sen kommunfullmäktige och därefter regionfullmäktige. Sist men inte minst räknar kommunernas valnämnder alla sena förtidsröster den 14 september.

Äldre tar mobilfoto. Fotograf Jonathan Cooper. Tillhör privatdelen.

Är du osäker på hur du ska rösta?

Prova SVT:s valkompass för att se vilka partier och riksdagskandidater som passar dig bäst.

Vanliga frågor

  • När kan jag få röstkort digitalt?

  • Vem ansvarar för valet?