Kreditupp­lysningar

Du har rätt att få reda på om någon tagit en kreditupplysning på dig. Med Kivra får du den informationen på ett snabbt och säkert sätt. Samlat med dina övriga viktiga dokument.

Ikon föreställande en låst skärm.

Säkert

Med kredit­upplysningar i Kivra får du bättre koll på att ingen använder dina uppgifter på ett otillbörligt sätt. Och kan kontrollera att informationen är korrekt.

Ikon föreställande en person som springer.

Snabbt

Du får en notifiering när det tagits en kredit­upplysning. Du läser informationen som ett brev i din inkorg.

Ikon föreställande fyra pilar som pekar in mot en cirkel i mitten.

Allt samlat

Med Kivra får du allt samlat på samma plats. Kredit­upplysningar lika väl som andra brev och fakturor. Även kvitton, avtal och lönebesked.

Har du fått ett sms?

Kivra skickar SMS på uppdrag av kreditupplysningsbolagen, för att du snabbt ska få veta att det har tagits en kreditupplysning på dig. Genom att registrera dig på Kivra kan du läsa den direkt. Och kontrollera att informationen är korrekt. Vill du inte läsa den digitalt behöver du inte göra någonting, då skickas den till din folkbokföringsadress.

Kivra ger dig en kraftfull och gratis id-bevakning.
Läs mer om hur du skyddar dig mot id-kapning.

Som användare av Kivra får du snabbt ett meddelande när någon har tagit en kreditupplysning på dig. Aktivera notiser i Kivras app så missar du ingen ny post.

Börja ta emot kreditupplysningar och andra viktiga dokument i Kivra

Vad är en kredit­upplysning?

När du köper något mot avbetalning eller kredit, ansöker om lån eller tecknar ett abonnemang görs ofta en kreditupplysning på dig. På så sätt får banken, kreditgivaren eller företaget en sammanställning av din ekonomiska situation. Kreditupplysingen kan innehålla eventuella skulder, betalningsanmärkningar, civilistånd och aktiva krediter eller lån. Du har enligt lag rätt att få en upplysningskopia skickad till dig, av involverat kreditupplysningsbolag.

En kreditupplysning är ett sätt för banken, kreditgivaren eller företaget att säkerställa din betalningsförmåga. Alltså ett sätt att bedöma om du ska beviljas din kredit. Principen bygger på att den ekonomiska risken är mindre hos en kredittagare som tidigare har skött sina betalningar än hos någon som har betalningsanmärkningar.

Kredit­upplysnings­bolag

Kreditupplysningsbolagens uppdrag är att skicka en upplysningskopia till dig om någon tagit en kreditupplysning. Du får på så sätt reda på vilket företag som tagit upplysningen och vilken information de har fått del av. Det är inte kreditupplysningsbolaget som avgör om du beviljas din kredit, det är kreditgivaren.

Vanliga frågor

  • Vad är en kreditupplysning?
  • Varför har jag fått ett sms om en kreditupplysning?
  • Hur får jag kreditupplysningar i Kivra?