Carina upptäckte bedrägeriet snabbt med hjälp av Kivra

“Nytt brev från Creditsafe i Kivra”. Det var en pushnotis som informerade Carina om att hon fått en ny kreditupplysning i Kivra. Vikten av att snabbt få reda på den här typen av information skulle visa sig vara avgörande för Carina.

Carina Aho Laitinen jobbar som affärschef för djur- och båtförsäkringar på Folksam. I höstas fick Carina upp ögonen för Kivra och laddade ner appen i samband med att Folksam och Kivra inledde ett samarbete.

-Vi har många kunder som vill få sin post digitalt från oss och vi satt och diskuterade just det på en lunch när det plötsligt plingade till i mobilen, säger Carina.

Det var en pushnotis som informerade henne om att hon fått en ny kreditupplysning i Kivra. Kanske inte den roligaste posten att få men vikten av att snabbt få reda på den här typen av information skulle visa sig vara avgörande för Carina.

Jag kände direkt att något var konstigt eftersom jag visste att jag inte hade gjort något som skulle resultera i en kreditupplysning. Jag loggade in direkt och det visade sig vara information om en kreditförfrågan som jag inte kände till.

Carina upptäckte att hon hade blivit utsatt för bedrägeri och kontaktade omgående frågeställaren, dvs banken dit kreditförfrågan var ställd. Därefter ringde hon den avdelning på Folksam som ansvarar för ID-hjälp.

-Det var svårt att få information från banken men min uppfattning efter att ha pratat med dem var att det var fler som hade blivit drabbade av liknande bedrägerier nyligen. När jag hade pratat med banken ringde jag vår avdelning som ansvarar för ID-hjälp, de kunde omgående hjälpa mig att lägga in en 14-dagarsspärr hos alla kreditupplysningsföretagen och därefter kunde jag ringa och polisanmäla ärendet, säger Carina.

Carinas uppfattning av att flera blivit drabbade av samma typ av bedrägeri visade sig stämma. Morgonen efter fick hon reda på att en kollega till henne även blivit utsatt.

-Min kollega såg att han hade fått post i Kivra men läste inte brevet förrän senare på kvällen, då hade det gjorts flera kreditförfrågningar. För mig är det just snabbheten som jag gillar med Kivra och i det här fallet var det just det som gjorde att jag kunde agera direkt och minimera skadan, säger Carina.

Carinas berättelse belyser en nytta med Kivra som är ett resultat av att du i Kivra kan få alla kreditupplysningar men även post från Skatteverket och Bolagsverket snabbt och säkert digitalt. Dvs nyttan att snabbt få reda på om du har blivit utsatt för bedrägeri.

Berättelsen visar även hur kombinationen Kivra och Folksam ger privatpersoner möjligheten att såväl snabbt upptäcka ett bedrägeri men sedan även få snabb hjälp då ID-hjälp ingår i alla Folksams hemförsäkringar.

Efter vårt samtal kan jag konstatera att Carina är en riktig poweruser av Kivra. Inte nog med att hon helt och hållet greppat de mest uppenbara fördelarna med tjänsten såsom miljö, säkerhet och så snabbheten såklart. Hon avslutar nämligen med att berätta:

Snabbheten var ju såklart extra värdefull för mig i den här situationen men det finns fler funktioner som tillför ett värde för mig när posten blir digital, exempelvis att jag och min man använder delafunktionen vilket gör att jag kan betala räkningar som han får.

Case