Region Örebro län: snabbare betalt "över en natt"

Minskad administration, färre felbetalningar och smidigare betalflöden. När Region Örebro län införde Swish som betalalternativ i Kivra kom resultaten direkt.

Riktigt kul att vi såg så extremt snabba resultat. Stort genomslag över en natt, säger Johannes Johansson, enhetschef på Ekonomiavdelningen, kundfakturor.

Region orebro logo

Mindre krångel och ökade besparingar med Swish

Region Örebro län har skickat fakturor genom Kivra i flera år. För att förenkla processen ytterligare började de så småningom överväga att lägga till Swish som betalmetod i Kivra. Ett val som skulle visa sig ge effekt på en gång, på fler än ett sätt.

Vi hade hamnat i ett läge där kunderna ibland betalade samma faktura två gånger eller med fel belopp. Allt sånt här skapar ju extra administration för oss. För att undvika detta ville vi att fler skulle betala direkt i Kivra, så fakturan automatiskt märks som betald. Då minskar risken för dubbelbetalningar.

Snabbt och stort genomslag

Efter ett seminarium hos en av storbankerna, som beskrev framgångssagan med Swish och hur antalet användare ökat senaste året, blev man på Region Örebro län sugna på att göra slag i saken.

Allt fler vill ju betala med mobilen, och hos oss är det såklart viktigt att hänga med i utvecklingen. Vi ville komma igång med Swish så snabbt som möjligt. Det känns riktigt bra att kunna erbjuda medborgarna flera betalsätt – det ska vara lätt att betala.

Johannes Johansson beskriver implementationen som snabb och smidig. Lösningen gick live i september 2023 och direkt valde 40-50 procent att betala med Swish. Betalgraden i Kivra ökade dessutom drastiskt.

En win-win för alla

Plötsligt blev det mindre administration och supportärenden – och för Region Örebro län betyder tystnad att allt fungerar som det ska. På Region Örebro län skickar man över 700 000 fakturor per år till patienter inom hälso- och sjukvården samt Folktandvården. En stor del av dem går via Kivra, något Johannes Johansson ser positivt på.

Vår förhoppning är att alla skaffar Kivra så den här utvecklingen kan fortsätta och öka i takt. För oss innebär det såklart stora besparingar att slippa lägga pengar på porto. Kivras betallösningar och digital post i sig skapar därmed besparingar för både medborgare och regionerna i stort.

Region orebro logo

Region Örebro län – Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.