Miljontals kan nu få Covidbeviset i Kivra

Pressrelease

Publicerat July 1, 2021

Idag, från den 1 juli, kan alla som vaccinerat sig mot covid-19 få sitt så kallade Covidbevis i Kivra. Det är framtaget för att underlätta resande inom Europa och är likadant utformat i hela EU.

Skickas till digital brevlåda
I april i år beslutade myndigheterna att digital brevlåda skulle vara en distributionskanal för Covidbevis. När ett Covidbevis hämtas från webbtjänsten covidbevis.se skickas det också automatiskt till den vaccinerades digitala brevlåda. Av de digitala brevlådor som finns i Sverige är Kivra störst med drygt 4,3 miljoner användare, vilket motsvarar mer än hälften av landets vuxna befolkning.

Fungerar utan uppkoppling
I samband med att de digitala covidbevisen blir tillgängliga har Kivra utvecklat ett offlineläge. Första gången användaren vill komma åt sitt covidbevis i Kivra krävs Mobilt BankID. Väl inloggad, har användaren möjlighet att göra vaccinbeviset tillgängligt offline vilket gör att beviset kan nås även om man saknar internetuppkoppling.

– Det känns väldigt bra att våra användare kan få ytterligare en viktighet, samlat i Kivra. Det förenklar vardagen för miljontals människor då de kan samla viktiga dokument på ett säkert, tryggt och tillgängligt sätt, säger Anna Bäck, VD Kivra.

Så får du ditt Covidbevis
1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen till Nationella vaccinationsregistret.
2. Logga in med e-legitimation på E-hälsomyndighetens webbtjänst covidbevis.se och beställ beviset.
3. Beviset kan sparas ner eller skrivas ut. Det skickas också automatiskt till din digitala brevlåda om du har en, till exempel Kivra.
4. Beviset är redo att användas. Kom ihåg att undersöka vilka regler som gäller för ditt resmål.

Källa: E-hälsomyndigheten