PDF guidelines
Innehåll i Kivra läses oftast på en mobil enhet, så det är viktigt att presentera informationen på ett tydligt och kortfattat sätt. Det är att föredra att skicka i ett responsivt format så att innehållet verkligen anpassar sig till den enhet det presenteras på.
Kivra & PDF:er
Kivra behåller originalformatet och strukturen för skickade PDF-filer. Kivra visar PDF-filer i flera PDF-visare, vilket leder till potentiella skillnader i utseende mellan plattformar. Det är bra att notera att användarna också kan ladda ner PDF-filerna och se dem i sin egen visningsprogram.
Skapa tillgängliga PDF-filer
Kivra accepterar alla typer av PDF-filer, men rekommenderar starkt att du använder PDF-filer med PDF/UA (ISO 14289) för tillgänglighet och efterlevnad och PDF/A (ISO 19005) för långsiktig bevarande och arkivering. Version 1.4 och senare.
Struktur
Att organisera strukturen i PDF-dokumentet är till hjälp för att göra det lättare för läsare att navigera genom innehållet.
- Se till att varje element är korrekt taggat för att representera dess semantiska betydelse. Denna taggning gör det möjligt för hjälpmedel att förklara informationen på ett tillgängligt sätt.
- Se till att rubrikerna är i logisk ordning, rubriknivå ett representerar den viktigaste rubriken.
- När du inkluderar hyperlänkar, se till att använda beskrivande text, undvik att använda fraser som "läs mer", "klicka här" eller "länk".
- Överväg att lägga till bokmärken som hjälper dig att hoppa in i specifika avsnitt av innehållet.
Undvik externa beroenden
PDF-filer bör vara fristående utan några externa beroenden (för bilder, typsnitt och så vidare). Detta krävs för att uppnå oföränderlighet, vilket innebär att en PDF kan nås i Kivra flera år efter att den skapats och den ska se ut exakt som när den skapades, ett löfte som inte kan garanteras med externa beroenden som kan ändras eller bli otillgängliga.
Läsbara texter
- Text bör representeras i Unicode för att möjliggöra extrahering. Undvik att lagra vektorer av bokstäver.
- I Acrobat Reader, kontrollera typsnitts inbäddning genom att gå till Arkiv > Egenskaper > Teckensnitt.
- När du använder flera typsnitt, överväg att bara bädda in de använda tecknen. Men bädda in hela teckensnittet om få (10k-20k) tecken sparas för att undvika att missa några.
- Undvik teckensnitt som kan återges av en systemstandardersättning, eftersom det kan orsaka konflikter och störa utseendet på text i PDF-filen.
- Undvik CIDFontType0-kodning för europeiska språk; det orsakar problem på olika operativsystem, webbläsare och skrivare.
- Använd Postscript-, Truetype- eller OpenType-teckensnitt för färre kompatibilitetsproblem.
Bilder
- Alla bilder ska bäddas in, PDF:en ska inte förlita sig på någon extern resurs som kan förändras eller bli otillgänglig med tiden.
- Förse bilder, diagram och bildbaserade figurer med alternativa texter.
- Tänk på bildens dimensioner: högupplösta bilder är avsedda för utskrift, inte på skärmvisning.
- Se alltid till att använda RGB för färgkodning över CMYK.
- Använd vektorformat för skarpare grafik i valfri upplösning (helst SVG).
Färg & Kontrast
Ge tillräckligt med kontrast mellan texten och dess bakgrund. WCAG 2.2 nivå AA kräver ett kontrastförhållande på minst 4,5:1 för normal text och 3:1 för stor text.
Metadata och språkspecifikation
Tagga ditt innehåll med språkspecifikationer, så att skärmläsare kan använda rätt talat språk när de tolkar din PDF. Och om du har avsnitt skrivna på ett annat språk än resten av dokumentet, se till att tagga dem också.
Tänk på att Kivra också stöder rik metadata som är oberoende av filformat. Om ditt innehåll representerar en faktura, en kalenderbokning etc. rekommenderar vi starkt att inkludera den metadatan så att vi kan anpassa hur vi presenterar ditt innehåll för användarna.
Läs mer om de olika innehållstyperna vi stödjer
Filstorlek
Kontrollera filstorleken på den slutliga PDF-filen – många Kivra-användare kanske tittar på innehåll på sina mobila enheter med begränsad bandbredd eller till och med när de reser utomlands. PDF-filer måste vara mindre än 1 MB stora.
Testa
För att garantera PDF-tillgänglighet är det avgörande att testa användarupplevelsen i Kivras produkt. Detta inkluderar hur lång tid det tar att ladda, zooma in och till och med lyssna på innehållet med röst som överläser innehållet med hjälp av hjälpmedel som en skärmläsare. Du kan använda vår miljö Sandbox för att testa hur PDF:en beter sig med olika typer av hjälpmedel.