Vår snabbguide till deklara­tionen

Två kvinnor sitter vid ett köksbord och fikar, samtidigt som de arbetar på en ipad.

Nu är det deklarationstider igen. Här har vi samlat den information du behöver för att lyckas med din deklaration. Hur det går till. Viktiga datum. Och fördelarna med att deklarera genom en digital brevlåda.

Vad?

Att deklarera är ett sätt att redovisa dina inkomstuppgifter för Skatteverket. Det görs under våren varje år. Och gäller i normalfallet alla som haft en inkomst under föregående år.

Varför?

Vi deklarerar för att se till så att skatten blir rätt. Så att du inte har betalat för lite eller för mycket. Vår skatt gör vårt samhälle möjligt. Allt från infrastruktur, skola och sjukvård, till rättsväsende.

Hur?

Har du fått en deklarationsblankett, digitalt eller i posten, så behöver du deklarera. Allra senast den 4 maj. Gör eventuella ändringar och tillägg. Och godkänn. Sen får du besked om din skatt.

Om du inte har Kivra. Skapa konto eller läs mer.

Så här går det till att deklarera

1

Din deklarationsblankett

Din deklarationsblankett får du automatiskt i posten eller i din digitala brevlåda. Skatteverket har troligtvis information om de flesta av dina inkomster. Från din arbetsgivare, bank och försäkringskassa. Därför är detta redan ifyllt i din deklarationsblankett.

Om du inte har fått någon deklarationsblankett men ändå uppfyller kraven för att behöva deklarera, så kan du beställa en blankett från Skatteverket. Det gäller ifall du exempelvis tjänat mer än 19 670 kr under föregående år.

2

Kontrollera och godkänna

Deklarera gör du genom att gå igenom din deklarationsblankett och se så att alla uppgifter stämmer. Om allt är korrekt så kan du med BankID godkänna deklarationen i Skatteverkets e-tjänst eller app.

3

Tillägg och ändringar

Ifall du under året sålt en bostad eller aktier, eller om du är företagare, så behöver du göra tillägg eller ändringar i din deklaration. Då krävs en förberedd bilaga som du kan hitta i Skatteverkets e-tjänst. Utöver det, om du har rätt att göra avdrag för kostnader, behöver du själv lägga till uppgifterna i din deklaration. Vanlig avdrag är RUT, ROT, dubbel bosättning och reseavdrag.

4

Ditt skattebesked

Dina uppgifter gås igenom och din slutliga skatt för året räknas ut. Informationen presenteras i ditt slutskattebesked. Där ser du om du har betalat för mycket skatt och kommer få tillbaka pengar, alltså skatteåterbäring. Eller om du betalat för lite skatt under året och behöver betala in så kallad kvarskatt.

5

Justering av skatt

Återbäring betalas ut till dig direkt ifall du har anmält ditt bankkonto till Skatteverket. Kvarskatt betalas till Skatteverkets bankgiro eller med Swish.

Mer detaljer hittar du på Skatteverkets sida om deklarationen

Mer om deklarationen

Ikon föreställande en dator.

Digital deklaration

Få deklarationen i Kivra. Redan i början av mars.

Läs mer
Ikon föreställande en cirkel med en symbol för att något är avbockat.

Viktiga datum

Alla datum du behöver ha koll på under våren.

Läs mer

Vanliga frågor

  • När får jag min deklarationsblankett?
  • Hur får jag skatteåterbäring redan i april?
  • När ska jag deklarera?