Unilabs och Kivra – en framgångssaga med färre missade vårdbesök
Unilabs är en av Sveriges största privata vårdgivare med bland annat mottagningar inom mammografi och radiologi. I arbetet med att digitalisera sin kommunikation med patienter använder de idag Kivra. Något som lett till både en minskning av missade kallelser samt nöjdare kunder.
2018 började Unilabs använda Kivra för att kommunicera med patienter från sina mammografi-avdelningar, vilket blev starten på en digitaliserad kommunikation som sen dess bara har ökat. För att komma igång och testa Kivra, valde de att digitalisera de friskbrev som skickas ut till kvinnor som varit på mammografiscreening.
Vi visste att vi ville digitalisera, och Kivra kändes som ett tryggt val när det gällde patientkommunikation, berättar Helena Sixt, Nordisk IT-chef för Unilabs Radiologi. Just kallelser är extra känsliga eftersom det blir så stora konsekvenser ifall kunderna inte läser kallelsen i tid. Därför började vi att testa med friskbreven som inte är så tidskritiska. Och det gick ju väldigt bra.
Vid den här tiden var inte Kivra lika etablerat som det är idag, så alla i verksamheten var inte övertygade om att digitalisera verksamheten med Kivra var rätt beslut. Men när fördelarna med förändringen började visa sig så spred sig positiviteten inom Unilabs.
Vi mätte öppningsgraden noggrant i början, och det såg mycket positivt ut, berättar Helena. Vi insåg att det inte fanns något skäl till oro för att patienterna inte skulle öppna sina kallelser. I takt med att Kivra blev allt mer etablerat så ökade vår trygghet bara ännu mer.
En möjlighet till snabbare och tryggare utskick
Tidigare skickade Unilabs kallelser som fysisk post, eller via telefonsamtal. Men ibland kom inte breven fram i tid och ibland kom inte kallelserna fram över huvud taget. Med Kivra fanns det alltså en möjlighet att göra utskicken snabbare, tryggare och dessutom till en lägre kostnad.
Att skicka med traditionell post är ganska dyrt, och i takt med att man nedmonterat postväsendet i Sverige så insåg vi att leveranspålitligheten gick ner, menar Helena. Med Kivra såg vi positiva effekter ganska direkt.
Den positiva feedbacken började komma in från flera patienter, som uppskattade den kundfokuserade servicen.
Övergången till Kivra var helt klart en framgångssaga, berättar Helena. Många kvinnor upplevde att det var en fantastiskt bra service att man fick sitt resultat så snabbt. Även om man inte är sjuk så går man ju runt och väntar på resultatet, så att vi kunde minska den väntetiden blev en stor vinst för våra besökare.
De positiva effekterna ledde till utökat Kivra-användande
Mot slutet av 2022 kände sig Unilabs så pass nöjda med sin Kivra-lösning att de utökade användandet till att innefatta även röntgenkallelser. Även utskick med frågeformulär, som länge har skickats med fysisk post, skickar de numera via Kivra.
Unilabs förstod över tid att Kivra var precis den typen av modern lösning de behövde för att digitalisera och förbättra sin kommunikation med patienterna. Totalt sett upplever Unilabs idag nöjdare patienter, lägre kostnader för utskick, och ett minskat antal missade besök, tack vare den snabba och trygga kommunikationsvägen. Ett framgångsrikt samarbete som bara har börjat.
Siktar på att bli den mest digitala vårdgivaren i Sverige
Även om vissa brev fortfarande skickas fysiskt, och vissa känsliga kallelser sker via telefon, så ser Unilabs Kivra som en stor del av sin framtid. Deras uttryckta ambition är att vara den mest digitala vårdgivaren i Sverige.
Det känns som att det här är framtidens sätt att kommunicera, och det var något som behövde mogna fram i vår organisation, menar Helena. Vår digitala satsning handlar i grunden om att kunna erbjuda en bra och modern service, samtidigt som vi är smarta ekonomiskt, så Kivra passar perfekt in i den planen.
Om Unilabs
Unilabs är med sina 14 000 anställda en global helhetsleverantör av diagnostik, med mottagningar inom både radiologi och mammografi i Sverige. De kännetecknas av hög kvalitet, säkerhet och service. I Sverige har de cirka 1300 medarbetare, där många av dem har specialistkompetens inom radiologi eller laboratoriemedicin.